vrijdag, november 28, 2008

Weer onrust

Het begint nu weer langzaam donker te worden en het is nog steeds niet afgelopen. Bij het Taj Hotel wordt nog steeds geschoten. Ongelooflijk dat het zo lang duurt. Op het nieuws zien we steeds meer berichten over de banden van de terroristen met Pakistan. Blijkbaar zijn de terroristen getrained door het Pakistaanse leger. Dat zeggen de Indiers althans. Dit is een heel complexe situatie vanwege de slechte relatie tussen India en Pakistan.

Net ben ik op straat geweest om groenten en fruit te kopen. Veel winkels zijn dicht en op straat rijden nog altijd weinig auto's. Ik hoorde van iemand die vanochtend naar kantoor was gegaan en die het advies kreeg om eerder naar huis te gaan. Als je buiten loopt, heb je het idee alsof je door iedereen wordt aangestaard omdat je buitenlander bent. De toegangshekken naar de appartementsgebouwen in Breach Candy zijn allemaal afgesloten.

Ondertussen lezen we in de krant over de aanpak van de Indiase authoriteiten. Woensdagavond werden een paar terroristen gepakt bij Chowpatty Beach nadat ze drie hoge politiefunctionarissen hadden doodgeschoten. Er stond letterlijk in de krant dat de agenten die de terroristen aanhielden zo kwaad werden toen ze hoorden van hun dood dat ze een van de terroristen hebben doodgeslagen. Mmmm.

Een ander opvallend stukje ging over de terroristen in het Joodse centrum. In de krant stond dat de terroristen voor de bezetting inkopen hadden gedaan. Zo hadden ze onder andere wijn en 100kg (!) bevroren kip gekocht. Het zijn 8 terroristen dus die hebben per persoon meer dan 10 kg kip tot hun beschikking. Ze gaan er waarschijnlijk vanuit dat de bezetting heel lang gaat duren.

Vanmiddag
Het is allemaal heel onduidelijk wat er op het moment gaande is. Inmiddels hebben we weer verbinding met de nieuwszenders. De berichtgeving is echter erg verwarrend. Volgens de ene zender is het bijna voorbij in het Taj. Een andere zender geeft aan dat het restaurant nog ontruimt moet worden. Ze blijven focussen op de hotels maar inmiddels zijn ook de treinverbindingen naar het zuiden van de stad onderbroken. Dat vertellen ze niet en het lijkt alsof de reporters alleen maar bepaalde dingen mogen zeggen. Ook zie je andere informatie in de tickerline onder in beeld. Een van de zenders News X vermelde bijvoorbeeld dat de terroristen met 8 tot 10 boten zijn gekomen en dat het om 20 tot 40 terroristen gaat. Er zou een busje rondrijden met terroristen die gericht mensen op straat neerschieten. Dat vind ik een typisch paniekverhaal, dus ik neem het maar met een korreltje zout. Een vriend van ons werkt bij Reuters en die zegt dat het ook voor hen extreem moeilijk is om aan goeie informatie te komen.

Helaas blijkt nu dat er in de hotels veel meer slachtoffers zijn gevallen. De uiteindelijke aantallen zullen we later horen.

Na een rustige morgen is er weer onrust uitgebroken. Het gerucht gaat dat er weer geschoten wordt in de stad en de nieuwszenders werken niet meer. Blijkbaar is dat gedaan in opdracht van de politie om paniek te voorkomen. Ik was net in de club maar ben nu weer thuisgekomen. Better safe then sorry. Je ziet iedereen druk telefoneren en op straat wordt het weer stiller. Het is onduidelijk of dit massa-hysterie is of dat er echt iets aan de hand is. Dat van de kabeltelevisie klopt wel. Onze kabel doet het weer en alle zenders doen het gewoon behalve de nieuwszenders.

Geen opmerkingen: