zaterdag, mei 23, 2009

Alphonso Mangoes: heerlijk!


Het is Mango tijd in Mumbai. In april en mei liggen de beroemde Alphonso mango's in de winkel en op de markt. De Alphonso mango is net zoiets als de Hollandse Nieuwe. De verkoop van de Alphonso's gaat met net zoveel tamtam gepaard. De Alphonso mango staat dan ook bekend als de lekkerste en zoetste mango ter wereld. Iedereen is er hier gek op. Laatst zag ik op het vliegveld iemand een paar kisten met mango's inchecken. Wij hebben ook al een paar kistjes mango's gekocht. Of, zoals Sebastiaan zegt mangoes (-oes spreek je uit als goes zonder 'g'). Ze zijn inderdaad erg zoet en sappig. Morgen maken we als toetje rijstepap met mango. Meer.

donderdag, mei 21, 2009

Examen-uitslagen

Vandaag zijn de uitslagen van de schoolexamens bekend gemaakt. Op de voorpagina van de Times of India staat het verhaal over de 'all India Indian School Certificate Examinations' topper, Rishi. Hij had een score van 99%. Ik ben blij voor Rishi maar zijn hoge score zegt niets over wat hij nou eigelijk kan. Volgens mij betekent het met name dat hij goed is in het uit zijn hoofd leren van feiten. Want daar zijn ze hier goed in. Misschien kan het ook niet anders. In de gemiddelde Indiase schoolklas zitten 40 kinderen en er is een leraar die zelf ook niet de beste scholing heeft gehad. Deze leraar kan niet veel anders dan zijn leerlingen volstoppen met feiten. Als de 40 kinderen in zijn klas allemaal moeilijke vragen gaan stellen, wordt het een rommeltje.

Mumbai is trots want voor de tweede jaar op een rij heeft iemand uit Mumbai de hoogste score behaald. Verderop in de krant staan meer succesverhalen. Hoge scores voor de examens zijn hier heilig. Alleen met hoge scores word je toegelaten op de betere scholen.

Aandacht voor kinderen met een gemiddelde score is er niet. Ook lees je niets meer over de kinderen die de prestatiedruk niet aankunnen. In de weken voor de examens lees je geregeld over kinderen die zelfmoord plegen omdat ze bang zijn de examens niet te halen en hun ouders teleur te stellen.

Ik ben trouwens benieuwd of deze 73 jarige inmiddels geslaagd is voor zijn examen..

woensdag, mei 20, 2009

De regenlaarzen kunnen - bijna - weer aan

De hitte in de stad is bijna ondragelijk geworden. Voor vijf uur s'middags is het niet fijn om buiten te zijn. Het is erg benauwd buiten.


Nog even en het gaat regenen. Iedereen blij. Alhoewel...

Vier jaar na de grote overstromingen is de gemeente nog steeds niet klaar om de stad 'monsoen veilig' te krijgen. Vandaag staat dan ook als kop op de voorpagina van de Mumbai Mirror: 'No outsiders in Mumbai on July 24' (geen buitenstaanders in Mumbai op 24 juli). Dan is het namelijk vloed en zal het water het hoogste punt in 100 jaar bereiken. Als het die dag ook nog regent (>25 mm) dan heb je de poppen echt aan het dansen en de mensen aan het zwemmen. De gemeente roept iedereen op die dag thuis te blijven en de auto te laten staan.

De stad adviseert ook bezoekers van buiten Mumbai weg te blijven. Ironisch want vorig jaar was er een klein relletje toen het US consulaat expats waarschuwde voor openstaande putdeksels vanwege de regen. Volgens de gemeente was zo'n waarschuwing grote onzin.
Wij zullen weinig last van hebben van eventuele wateroverlast want wij zitten op 24 juli 'down under', ofwel in Australie. Hopelijk houden we het daar een beetje droog.

Ook op 24 juni is het vloed en dan zijn we er wel. Of dat problemen opgaat leveren zien we wel. Vooralsnog hoop ik alleen maar dat het snel mag gaan regenen want met de hitte in de stad heb ik het wel een beetje gehad.


Lees ook:


De monsoen is nu echt begonnen
Drie redenen om te balen van de monsoen
De rains are coming: get wet and wild this monsoon