woensdag, januari 30, 2008

Dure jachten in de haven


De armoede in India neemt toe staat vandaag in de krant. Dat zou je niet zeggen als je de dure jachten in de haven ziet liggen. De boot op foto is van onze vriend Vijay Mallya (baas van Kingfisher airlines en eigenaar van het Spyker F1 team). We hebben de boot gisteren gespot tijdens onze boottocht naar Elefanta Island.

Door de economische groei is het grote gat tussen arm en rijk alleen maar groter is geworden en het dreigt nu een mega-gat te worden. In de staat Maharashtra (waar Bombay onder valt) leeft meer dan 40% van de mensen onder de armoedegrens (= per maand minder dan Euro 6 per persoon). Voor deze mensen wordt het leven steeds duurder (de prijs van rijst is bijvoorbeeld heel sterk gestegen) terwijl ze niet mee profiteren van het goedkoper worden van materiele zaken zoals tv's en mobiele telefoons of loonstijgingen.

In Bombay doen de banken en de IT bedrijven het erg goed. Steeds meer fabrieksterreinen worden omgebouwd tot kantoren omdat daar veel meer geld mee te verdienen is. Daardoor verwijnen nog meer banen voor de kansarmen. Toch blijven de mensen uit de dorpen toestromen in de hoop dat ze hier werken kunnen vinden. Niet dus. Ze kunnen eigelijk alleen nog in de bouw terecht waar ze onder hele moeilijke omstandigheden werken. Het meest trieste vind ik nog de gezinnen die werken aan de weg bij Marine Drive. Vaak zie je een vader, een moeder en een klein kind, bij een hoop zand aan het werk. De kinderen gaan uiteraard niet naar school. Waarschijnlijk verdienen ze met hun geploeter niet meer dan 2 euro per dag. Er is echter een lichtpuntje. Als ze pauze hebben, kunnen ze wel het mooie jacht van meneer Mallya bewonderen. Dat dan weer wel.