vrijdag, januari 25, 2008

Het Jain geloof

Regelmatig zie je bij ons op straat Jain nonnen en monnikken langslopen die op weg zijn naar de Jain tempel hier vlakbij. Gisteren zag ik er ook weer een paar lopen. Helaas had ik geen fototoestel bij me. Deze foto heb ik daarom maar van het web geplukt. Op Wikepedia kun je er het volgende over lezen: De Jains hebben respect voor alle levende wezens. Daarom dragen ze een maskertje zodat ze geen levende dieren (insecten) kunnen inademen of vegen ze het pad waarop ze lopen van tevoren schoon met een bezem om de kans dat ze een dier vertrappen te minimaliseren. Het Jaïnisme leert dat elk levend wezen een individuele en eeuwige ziel is die van zijn eigen acties de oorzaak is. Jaïnisten eerbiedigen elk leven. Als deel van haar houding tegen geweld, gaat het Jaïnisme verder dan vegetarisme in die zin dat het Jaïnistisch dieet ook de meeste wortelgroenten uitsluit (omdat je hiermede belemmert dat de plant verder groeit) en bepaald ander voedsel dat wordt verondersteld onnodig nadelig te zijn voor levende wezens. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang. Het is derhalve voor een Jain erg moeilijk om te reizen en daarbij de zeer ingewikkelde voedingswetten na te leven. In India hebben de volgelingen van het Jaïnisme de naam familienaam Jain. Als iemand van buiten de geloofsgemeenschap toetreedt, verandert hij zijn familienaam in Jain. Jaïnisten zullen er alles aan doen om hun kinderen ook met geloofsgenoten te laten trouwen.

Een vermoeiende manier van leven maar wel interessant. Ik denk er nog even over na of ik over wil stappen. Groetjes van Sandra Jain.

Kwik daalt s'nachts naar 12 graden!!

Gelezen in de krant: kwik daalt s'nachts naar 12 graden. Truien aan, dekens uit de kast, alle hens aan dek! Nog even en dan gaan we plannen maken voor een 'Bombay Elfstedentocht', uiteraard gesponsord door Unox.

dinsdag, januari 22, 2008

Bruidschat

Ik ben weer terug in Bombay en kon vanochtend weer lekker Indiaase kranten lezen. De kranten zijn hier toch een stuk minder saai dan in Nederland. Geen gewauwel over de Wilders video en al helemaal geen buitenlands nieuws. Vandaag stond er wederom een stukje in de krant over het fenomeen 'bruidschat'. Iedere dochter krijgt een bruidschat mee en helaas maakt de schoonfamilie daar nogal eens misbruik van. Nu ook weer. De familie van de bruid had al een bruidschat van Euro 7,000 betaald in de vorm van juwelen en contant geld. Nu wilde wilde de schoonfamilie daar bovenop een auto hebben en ook nog eens een bedrag van Euro 1,500. Het meisje is daarop naar de politie gestapt en heeft aangifte gedaan vanwege 'dowry harassment' (bruidschat overlast). Om aan de eisen van zijn toekomstige schoonzoon te kunnen voldoen had de vader van de bruid zich in de schulden gestoken. Iets wat heel normaal is in India en waardoor er zo veel meisjes geaborteerd worden voor de geboorte. Toen de schoonfamilie meer geld vroeg kreeg de moeder van de bruid een hartaanval. Heel triest. Het huwelijk is trouwens niet meer doorgegaan.