vrijdag, maart 21, 2008

Holi


Zondag is het Pasen, ook hier, maar eerst vieren de Hindoes morgen Holi. Dat is het feest van de kleuren waarmee het begin van de lente wordt gevierd. Na Diwali is Holi het belangrijkste feest voor de Hindoes. Het verhaal gaat dat een belangrijk mythologisch Hindoe figuur, Krishna, verf op het gezicht van Radha smeerde omdat zij een lichtere huid had dan hij. Hiermee is de traditie onstaan om elkaar tijdens Holi met gekleurde poeder in te smeren. Het gaat er soms wild aan toe. De campagne 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt' kan hier in aangepaste versie worden vertoond: 'Je bent een rund als je met een waterballon stunt". Gisteren is een 22-jarige jongen aan een oog blind geworden nadat hij was geraakt door een waterballon met gekleurd poeder. Blijkbaar komt dit nogal vaak voor met Holi en in de krant staan dan ook allemaal goedbedoelde adviezen om ongelukken te voorkomen zoals: gooi geen waterballonen van grote hoogte. Morgen wil ik met Marcel in de stad gaan kijken, met duikbrillen op.

donderdag, maart 20, 2008

Cursus Hindi

Het ziet er naar uit dat we toch ons contract gaan uitzitten in Mumbai. De duur van ons verblijf hier was toch een beetje onzeker geworden na de overname door RBS. Om dit te vieren ben ik enthousiast begonnen aan een cursus Hindi. Ik moet nu namelijk tot mijn grote schaamte bekennen dat ik na 1,5 jaar nog nauwelijks een woord Hindi spreek. 'Namastee' (goedendag) wil nog net maar verder kom ik eigelijk niet.

Een cursus kun je het trouwens niet echt noemen. Ik heb de CD 'Teach yourself Hindi' op mijn iPod gezet. Op de cd-hoes staat: 'progress quickly beyond the basics'. Nu blijf ik al een week lang steken bij de dialoog uit de allereerste les, 'I am Pratap'. De beloofde snelle progressie valt dus een beetje tegen. Ik hoop dat als we hier over anderhalf jaar weggaan ik toch iets meer heb geleerd.