zaterdag, februari 28, 2009

De Slumdog Millionaire rage

De ophef over de film blijft niet zonder gevolgen. Het grappigste wat ik heb gelezen is dat een projectontwikkelaar van plan is om van een klein deel van de sloppenwijk Dharavi een soort openlucht-museum te maken. Komt dat zien! Daar zie je straks allemaal blije slum-bewoners die vriendelijk lachen naar alle bezoekers. Zeg maar een Disney park in de slum.

Net las ik ook via de Mumbai Expat Yahoo group het bericht dat de producer van Oprah Winfrey aan iemand heeft gevraagd naar liefdadigheidsorganisaties voor vrouwen in Dharavi. Dat zal een mooie show worden. Oprah die door de sloppen loopt met tranen in haar ogen.

Gelukkig weten ook de slum kinderen zelf te profiteren van de grote Slumdog rage. Bedelende kinderen hebben de liedjes van Slumdog Millionaire uit hun hoofd geleerd en door dat te zingen krijgen ze veel meer geld van mensen. Jai Ho!

Wandelend reclamebord in Mumbai

Vandaag zag ik dit reclamebord onderweg naar een grote Bulberry uitverkoop in het Four Seasons. Het is in deze stad goedkoper om een jongen de hele dag in de hitte met dit bord rond te laten lopen dan om het ergens langs de weg op te hangen. Ik schat dat deze jongen voor deze slavenarbeid iets van Rs200 krijgt. Dat is omgerekend iets minder dan 4 Euro.

In het Four Seasons belandden we in een meute met graaiende 'well to do' dames en heren die voor 'weinig' dure merkkleding kochten. De prijs per kledingstuk bedroeg, na de korting, nog altijd gemiddeld meer dan 1 maandsalaris voor >80% van de Indiers.

maandag, februari 23, 2009

En de Oscars gaan naar....

Slumdog Millionaire!!

Terwijl er eerst veel kritiek was op de film in India (zie ook blog van 27 januari), zijn de Indiers nu plots trots op 'hun' film. Ze noemen het een mijlpaal voor het land. Het zou echt een mijlpaal zijn als de problemen die in de film aan bod komen, serieus aangepakt worden.

De slumtour in Dharavi is erg populair geworden dankzij de film. De discussie over aapjes kijken en krottenwijk toerisme zal wel weer oplaaien. Lees ook het artikel Krottenwijktoerisme: de nieuwe trend in India? inclusief mijn reactie daarop.

Lees meer in
- de Times of India.
- de Hindustan Times
- de Mumbai Mirror

En dit is het winnende liedje:

zondag, februari 22, 2009

Best adapted expat

Dit zijn twee filmpje over het expat leven in India. Ze zijn gemaakt door een collega blogger uit Pune, Janatoon. Kijk en geniet. De sterkte van de filmpjes zit hem vooral in de herkenbare details. Hoe goed zijn wij geintegreerd? Ik denk dat we er ergens tussen in zitten. Ik zie Marcel nog niet met de Rangoli in de weer.