vrijdag, april 04, 2008

Dharavi

Een populair uitje bij een bezoek aan Mumbai is een wandeling door Dharavi, een van de grootste sloppenwijken van Azie met bijna 1 miljoen inwoners (kan geboekt worden via reality tours). De overheid en projectontwikkelaars proberen de Dharavi bewoners uit de slums in flats te krijgen. Dat klinkt mooi maar er zit meer achter dan alleen maar het welzijn van de Dharavi bewoners, namelijk geld. Uitvoering van het project is dan ook niet eenvoudig. De slumbewoners willen meer geld van de projectontwikkelaars in ruil voor hun vertrek. Eigenlijk had nu 45% van het project klaar moeten zijn maar tot nu toe is er nog geen enkele krot afgebroken.
Dharavi is veel meer dan een armoedige krottenwijk. Duizenden mensen verdienen hier hun brood en door de wijk tegen de vlakte te gooien, verliezen zij hun inkomen.

Dharavi is bijvoorbeeld de plek waar de meeste Papads worden gemaakt (zie foto uit de Mint). Dit zijn populaire Indiaase pannenkoekjes. Vandaag staat er een uitgebreid artikel in de krant over Dharavi met daarin het vehaal over de pottenbakkers die er wonen in huizen die al generaties lang in hun bezit zijn. Broers delen een huis als ze trouwen. Als een zoon trouwt wordt er een tussenverdieping gemaakt voor zijn gezin. Overdag is iedereen in huis bezig met het maken van potten. S'avonds wordt alles aan de kant geschoven en kan iedereen slapen. Het plan van de overheid is om dit soort families te laten verhuizen naar kleine hoogbouw-appartementen. Dat gaat natuurlijk niet lukken.

Het zal alle betrokkenen nog heel veel kopzorgen kosten voordat er enige vooruitgang geboekt kan worden. Klik hier voor het uitgebreide artikel en een mooi filmpje over Dharavi.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

gegroet
ik kwam per toeval op jullie weblog terecht. Ik ben ondertss al een 10tal keer in Mumbai beland.Dharavi stond sl reeds lang op mijn programma,ruim voor Slumb dogs millionaire uit was. Maar door omstandigheden is het me nooit gelukt. Eind nov 09 ga ik terug. Hoe geraak ik met het openbaar vervoer in Dharavi. Wellicht zijn er nu al 'gidsen' die het stadsdeel bezoeken. Heb je hier enige info rond ? Betrouwbare aanraders, tips ?
grtn
tooncappelle@skynet.be

Sandra zei

Google op 'Mumbai slum tours' en 'Reality Tours and Travel'. Dan vind je de informatie die je zoekt. Veel Een goede reis gewenst in november!