Eerste gepubliceerde stukje!
Onderstaand bericht kun je nu ook lezen op de website van Fem Business. Mijn eerste gepubliceerde stukje!
Onderstaand bericht kun je nu ook lezen op de website van Fem Business. Mijn eerste gepubliceerde stukje!
Geplaatst door Sandra op vrijdag, april 25, 2008 0 reacties
Mumbai is een van de duurste steden ter wereld voor expats om te wonen. Voor een ruim appartement in een van de betere buurten van de stad betaal je met gemak hetzelfde als voor een leuk huis in Manhattan, New York. Tegenwoordig vragen huiseigenaren zonder blikken of blozen voor een degelijk appartement in het zuiden van de stad een bedrag van rond de Euro 10,000 per maand en meer. Dan woon je niet in een luxueus paleis maar heb je wel een redelijk goed onderhouden, ruim appartement.
De huurprijzen zijn de afgelopen drie jaar de pan uitgerezen. Dit komt vanwege het minimale aanbod van goeie appartementen, de grote instroom van expats en de terugkeer van de NRI’s (non-residential-Indians). Drie jaar geleden kon je met een budget van circa euro 5,000 nog wel uit de voeten maar daar hoef je nu niet meer mee aan te komen. Daar kun je hooguit een appartement in een van de buitenwijken van Mumbai voor krijgen. Uiteraard kan het allemaal voor veel minder. Maar in Nederland wil je ook niet in een kleine doorzonwoning wonen in de provincie Groningen als je in Amsterdam een goeie baan hebt. Ik ken mensen die nu in een moeilijke situatie zitten omdat de na drie jaar de lease op hun huis afloopt en ze langer in Mumbai blijven. Ze weten dat de huurbaas veel meer geld zal gaan vragen en het is maar de vraag of de werkgever op het Europese hoofdkantoor in zal stemmen met een aanzienlijke verhoging van het toch al riante huurbudget.
Het conservatieve huurbeleid van de overheid leidt overigens tot vreemde situaties. Sinds de tweede wereldoorlog zijn de huurprijzen bevroren. Bovendien kun je het huurcontract nalaten in een testament. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je als expat maandelijks 10,000 euro voor je appartement moet ophoesten terwijl je Indiaase buren met een huur van niet meer dan 50 euro ‘wegkomen’. Hier moet je maar niet teveel bij stil staan want dat komt je woongenot niet ten goede.
De mega-hoge huurprijzen werken ook door in zaken als het schoolgeld. De internationale scholen gaan het schoolgeld voor volgend jaar sterk verhogen. Het schoolgeld voor de kleuterklas (3,5 uur per dag) op de Internationale Duitse School (DSB) gaat bijvoorbeeld met 66% omhoog naar rs 250.000 (circa Euro 4.000). Dit is onder meer het gevolg van de hogere kosten voor het huisvesten van expat-leerkrachten.
Geplaatst door Sandra op donderdag, april 24, 2008 0 reacties
Vorige week heeft de rechter de sloop van het 'spookgebouw' achter ons officieel heeft goedgekeurd. Ze gaan nu zo snel mogelijk met de sloop beginnen. Zie hierover ook de post van 17 juni 2007: Flatgebouw gaat tegen de vlakte. Nu komt dat mooi uit want ze zijn net klaar met de sloop van het Raymond gebouw (zie post van 5 januari: mokers en drilboren). Nu kan het sloopteam daar zijn boeltje pakken en honderd meter verderop aan een nieuw gebouw beginnen. Wij vinden het al lang prima. We kunnen niet meer zonder herrie om ons heen.
Achter ons zijn ze trouwens ook bezig met de bouw van het nieuwe huis van Mukesh Ambani, nummer 14 op de lijst met rijkste mensen ter wereld. Het 27 etages hoge gebouw zal drie helicopter-landingplaatsen op het dak hebben. Daar is nog geen vergunning voor gegeven. Maar ik hoop dat ze de gemeente genoeg geld kunnen toeschuiven om toestemming te krijgen. Want dat betekent nog meer herrie en dat vinden wij helemaal niet erg!
Geplaatst door Sandra op woensdag, april 23, 2008 0 reacties
De internationale scholen in Mumbai zitten vol. Ook de Duitse internationale school (DSB) waar Sebastiaan op zit heeft capaciteitsproblemen. De kleutergroep gaan ze volgend schooljaar in tweeen splitsen met een ochtend- en een middaggroep en zo kunnen er meer kinderen heen. De Indiaase scholen zijn niet echt een alternatief voor de internationale scholen omdat ze een heel andere schoolsysteem hebben met een grote nadruk op prestatiedrang. Als Sebastiaan naar een Indiaase school was gegaan dan had hij nu waarschijnlijk al voor zijn eerste examens moeten blokken. Kleuteren is op een Indiaase school een onbekend verschijnsel.
Julia zit nu nog op de International French School. Eerst waren we van plan om haar in september ook naar de Duitse school te sturen maar nu denk ik dat we haar op de Franse school houden. In plaats van 'Gutenmorgen!' wordt het voor Julia dus 'Bonjour!'. In tegenstelling tot de Duitse internationale school die toch meer internationaal is dan Duits is de Internationale Franse school VRAIMENT Frans. De directrice spreekt 'Allo Allo!' Engels en de Franse moeders wanen zich op school in 'Petite France'. Integreren met de niet-Franse ouders is er niet echt bij. Misschien dat ik mijn Frans maar weer eens moet oppoetsen en vrienden moet gaan maken in de Franse gemeenschap.
Sebastiaan is trouwens te zien op de foto linksonder op de DSB website.
Geplaatst door Sandra op maandag, april 21, 2008 0 reacties
Labels: Kinderen