donderdag, april 24, 2008

Huurprijzen Mumbai rijzen de pan uit


Mumbai is een van de duurste steden ter wereld voor expats om te wonen. Voor een ruim appartement in een van de betere buurten van de stad betaal je met gemak hetzelfde als voor een leuk huis in Manhattan, New York. Tegenwoordig vragen huiseigenaren zonder blikken of blozen voor een degelijk appartement in het zuiden van de stad een bedrag van rond de Euro 10,000 per maand en meer. Dan woon je niet in een luxueus paleis maar heb je wel een redelijk goed onderhouden, ruim appartement.

De huurprijzen zijn de afgelopen drie jaar de pan uitgerezen. Dit komt vanwege het minimale aanbod van goeie appartementen, de grote instroom van expats en de terugkeer van de NRI’s (non-residential-Indians). Drie jaar geleden kon je met een budget van circa euro 5,000 nog wel uit de voeten maar daar hoef je nu niet meer mee aan te komen. Daar kun je hooguit een appartement in een van de buitenwijken van Mumbai voor krijgen. Uiteraard kan het allemaal voor veel minder. Maar in Nederland wil je ook niet in een kleine doorzonwoning wonen in de provincie Groningen als je in Amsterdam een goeie baan hebt. Ik ken mensen die nu in een moeilijke situatie zitten omdat de na drie jaar de lease op hun huis afloopt en ze langer in Mumbai blijven. Ze weten dat de huurbaas veel meer geld zal gaan vragen en het is maar de vraag of de werkgever op het Europese hoofdkantoor in zal stemmen met een aanzienlijke verhoging van het toch al riante huurbudget.

Het conservatieve huurbeleid van de overheid leidt overigens tot vreemde situaties. Sinds de tweede wereldoorlog zijn de huurprijzen bevroren. Bovendien kun je het huurcontract nalaten in een testament. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je als expat maandelijks 10,000 euro voor je appartement moet ophoesten terwijl je Indiaase buren met een huur van niet meer dan 50 euro ‘wegkomen’. Hier moet je maar niet teveel bij stil staan want dat komt je woongenot niet ten goede.

De mega-hoge huurprijzen werken ook door in zaken als het schoolgeld. De internationale scholen gaan het schoolgeld voor volgend jaar sterk verhogen. Het schoolgeld voor de kleuterklas (3,5 uur per dag) op de Internationale Duitse School (DSB) gaat bijvoorbeeld met 66% omhoog naar rs 250.000 (circa Euro 4.000). Dit is onder meer het gevolg van de hogere kosten voor het huisvesten van expat-leerkrachten.

Geen opmerkingen: