zaterdag, december 06, 2008

Sinterklaas in Mumbai ondanks negatief reisadvies





Sinterklaas is toch naar Mumbai gekomen. Dat was nog even onduidelijk vanwege het negatieve reisadvies. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet essentiele reizen naar Mumbai nog altijd af. Gelukkig trok de Sint zich daar niets van aan en is hij toch gekomen samen met een paar van zijn pieten. Alle kinderen blij! Vanochtend zijn we in de auto gestapt en naar Bandra in het noorden gereden om de Sint daar met andere Nederlanders te verwelkomen. Sebastiaan en Julia zijn weer een paar mooie cadeau's rijker.

dinsdag, december 02, 2008

Is Mumbai nu veilig?

Op het dak van de club zit sinds gisteren een mannetje met een verrekijker de kust te ‘bewaken’. Ik wil er eigelijk een foto van maken maar ik vind dat zo gek. Misschien dat ik zo snel even klik als hij de andere kant opkijkt. Gisteren zag ik een paar keer een helicopter van de kustwacht overvliegen. Dat was een primeur. Een vriendin kreeg vanochtend om vier uur een sms van de politie. Met het bericht proberen ze de geruchten te ontzenuwen dat er nog altijd terroristen in de stad zijn die aanslagen gaan plegen op hotels en scholen. Ze zijn bang dat er weer paniek gaat uitbreken net als afgelopen zaterdag. In de sms staat zoiets als ‘maakt u zich geen zorgen want de politie waakt over uw veiligheid’. Na de verhalen over hun falen de afgelopen dagen, komt die boodschap niet erg geloofwaardig over.

De belangrijke vraag is: is Mumbai nu veilig? Zijn alle terroristen gepakt/dood of lopen ze nog rond? Mumbai, een stad met 20 miljoen (!) inwoners, heeft geen eigen commando-eenheid of leger, alleen een slecht getraind en uitgerust politiecorps. De commando’s (National Security Guards) die uiteindelijk ingezet zijn, moesten uit Delhi komen. Dat is een vlucht van twee uur maar door alle onnodige bureaucratie duurde het tot de volgende dag voordat ze er waren.

Beide kinderen zijn weer naar school vandaag. Marcel is weer gewoon naar zijn werk. De geplande vakantie naar Thailand heb ik inmiddels gecancelled. Ik vind het vervelend om te doen want de hotels daar zitten ook niet te wachten op nog meer afzeggingen. Vanochtend kreeg ik een mailtje van een van de hotels met de vraag of we het wel echt zeker weten. Volgens de medewerkster van het hotel zijn de problemen allemaal snel voorbij omdat de Thaise koning vrijdag jarig is. Dat mag wel zo zijn maar ik heb nu even behoefte aan een vakantie in een heel saai land zonder terroristen, demonstraties, bomexplosies en andere narigheid. Even bijkomen van alles. Dat had Nederland kunnen zijn maar helaas is het daar nu te koud. We gaan nu waarschijnlijk Down Under, lekker kamperen.

zondag, november 30, 2008

Een 'gewone' zondag in Mumbai

We zijn net terug van de club. De stemming is er erg bedrukt en er wordt over niets anders gepraat dan de aanslagen. Op het mededelingenbord van de club hangen foto's van twee leden van de club, een getrouwd stel, die zijn omgekomen. Ergens anders zitten twee Australiers die in het Taj Hotel hebben gezeten hun verhaal te vertellen. Zij waren op doorreis hier en wonen niet in Mumbai. Twee kinderen van de Amerikaanse school zijn allebei hun ouders kwijt. De NRI gemeenschap (Indiers die lange tijd in het buitenland hebben gewoond) lijkt het zwaarst getroffen te zijn. Iedereen vraagt aan elkaar of de familie veilig is en of alles verder goed gaat. Ook wordt er gevraagd of er mensen eerder vertrekken. Een paar families vertrekken dit weekend voor een vroege Kerstvakantie. Het ziet er niet naar uit dat families definitief vertrekken.

Ondertussen praat iedereen over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. De Franse school is morgen nog dicht. Ze gaan nieuwe veiligheidsmaatregelen introduceren. Op de club hangt deze aankondiging:


Ondanks de goede bedoelingen kun je toch niets doen tegen dit soort fanaten die met een glimlach op het gezicht onschuldige mensen, oud en jong, in koele bloede doodschieten.