donderdag, september 18, 2008

Foto van de tennisbaan


Dit ben ik met tennis-coach Deepakh. Tennissen blijft leuk al is het wel bloedje heet. Vandaag ook weer. Deze foto is genomen voor aanvang van de les. Na een uur spelen heeft mijn gezicht dezelfde kleur als mijn truitje.

woensdag, september 17, 2008

Zwemles in India

Sebastiaan had gisteren zijn eerste zwemles. De zwemjuf  is de 70 al ruim gepasseerd en is een strenge Indiaase dame. Zwemles gaat hier niet speels zoals in Nederland. Eerst langzaam beginnen in het pierenbadje? Nee, hier gaat het op zijn Indiaas dus meteen het diepe in met twee zwembandjes op de rug. Gisteren mocht Sebastiaan de schoolslag oefenen op een bankje. Als hij die slag onder de  knie heeft: 'ready, bent, straight, close' (klaar, buig, recht, sluiten), mag hij het water in. De zwemjuf is een legende in Mumbai. Generatie Indiers zweren bij haar aanpak en zeggen dat ze dankzij haar heel goed hebben leren zwemmen. Ik hoop maar dat Sebastiaan doorzet en snel die schoolslagtechniek onder de knie krijgt. Anders ligt hij over een maand nog op het bankje. Hier een foto van Sebastiaan op de bank met de zwemjuf. 



zondag, september 14, 2008

Gaypati festival

Marcel had vanavond de stoute schoenen aangetrokken en was met vriend John naar Chowpatty beach gegaan om te kijken bij het Ganpati festival. Hij kwam net weer thuis, een interessante ervaring rijker. Het religieuze festival blijkt namelijk ook stiekem een gay festijn te zijn. Iets wat uiteraard prima is maar het is niet iets wat je verwacht in dit land. John en Marcel moesten zich uiteindelijk met de handen op het kruis uit de voeten maken en de mensenmassa ontvluchten omdat ze door diverse mannen betast werden. Wij dopen het Ganpati festival voor het gemak maar om in het Gaypati festival.

Nagekomen bericht: deze link kreeg ik doorgestuurd van John. Het is een stukje uit de Engelse krant, de Guardian. Over het festival schrijven ze:

Ganesh has always been non-Hindus' favourite Hindu deity, as he is most commonly represented in the incarnation of a jolly rotund elephant boy. He is particularly revered by the gay community in Mumbai during his festival in September, because he represents the removal of obstacles – and it's an occasion for them to express themselves as idols are plunged into the sea at Chowpatty beach. Self-expression for gay Mumbai usually comes – as it does at Mardi Gras and Pride parades worldwide - in the form of outrageous outfits and pounding disco. Only here, the pink pop songs are given a Bollywood cover version treatment.


Dit bericht had Marcel beter kunnen lezen voordat hij samen met John naar het strand vertrok. 

Straatkinderen-project



Voor het straatkinderen-project in Byculla maken we een brochure om meer vrijwilligers te interesseren voor het project. Deze foto's heeft Jane, een andere vrijwilliger, gemaakt voor de brochure. Ik vind ze heel mooi. Vooral de foto van Sabine, het meisje op de tweede foto.


Bommen in India

Gisteren was het weer zo ver. In Delhi zijn vijf bommen afgegaan met tientallen doden als gevolg. Een vriendin van ons die vorig jaar van Mumbai naar Delhi is verhuist, komt regelmatig in het warenhuis waar een van de bommen is afgegaan. Dan komt het toch wel een beetje dichtbij. De andere bommen gingen af op lokale markten en daar komen wij nooit. Voor Mumbai is het vandaag 'red alert'. Het is de laatste dag van het Ganesh festival en dan zijn er drommen mensen op de been. Een uitgelezen kans voor terroristen om hun slag te slaan. Wij blijven uit de buurt van de grote mensenmassa's en dan is er in principe niet zo veel aan de hand. 


Terwijl in Nederland het land in rep en roer zou staan bij dergelijke aanslagen, lijkt het voorbij te gaan aan de gemiddelde Indier. De kranten schrijven er wel over maar het is niet overal voorpagina nieuws. 

Het weer is er trouwens ook niet naar om de deur uit te gaan. Het regent pijpenstelen. Ganesh en regen gaan blijkbaar goed samen. Volgens de hindoe kalender regent het altijd op de laatste dag van het festival en ook dit jaar zitten ze er niet naast.