vrijdag, februari 09, 2007

Uithuwelijken

Uithuwelijken is in India nog altijd de normaalste zaak van de wereld en eerder regel dan uitzondering. Ook in de bovenlaag van de samenleving. In een sollicatiegesprek met een meisje van rond de 25 kun je doodleuk vragen: 'En, wanneer wordt je uitgehuwelijkt? Hebben je ouders al iets gepland?'. Dit ondervond Marcel laatst tijdens een sollicitatiegesprek waar iemand van personeelszaken bij aanwezig was. Oeps, dat is even schrikken.

Hoe gaat het uithuwelijken in zijn werk? Als je ouders het tijd vinden dat dochterlief gaat trouwen stellen ze een CV op en die sturen ze rond in de familie. Als er een 'match' is, dan nodigt de familie van de jongen het meisje uit voor een gesprek. Dit bezoek heeft soms meer weg van een veekeuring en kruisverhoor dan een gezellige kennismaking. Een collega van Marcel vertelde dat hij bij een ontmoeting aanwezig was waarbij het meisje voor de tafel langs moest paraderen om haar 'loopje' te laten zien aan de aanwezigen. Ook werd er aan haar oren getrokken. Het meisje nam de juiste beslissing en nam snel de benen.

zondag, februari 04, 2007

Sanjay Gandhi National Park


In het noorden van Bombay, op ongeveer 1 uur rijden van ons huis, vind je het Sanjay Gandhi National Park, met als voornaamste attractie een leeuwen- en tijgersafari. Het park ligt vlak tegen de stad aan en de projectontwikkelaars aazen erop om er wat 'mooie' woontorens neer te zetten. Ook wonen er veel mensen in krotten. Hierdoor krijg je de vreemde situatie dat je met een toeristentreintje langs de krotten rijdt terwijl je lekker een boterhammetje weg zit te kanen. Hoezo bizar? Desondanks is het park de moeite waard. Vooral met kleine kinderen omdat die het niet gek vinden dat de enige tijger die je op safari ziet in een kooi zit. Zie foto. Er liepen ook nog twee leeuwen in het wild rond. Verder hebben we van de 'big five' een hert gespot in het struikgewas.

Behalve de leeuwen- en tijgersafari belevenis zijn we naar de Kanheri Caves geweest. Die werden tussen de 2e en 9e eeuw als kloosters gebruikt door Boedistische monikken. Ik vond het zelf de moeite waard om te zien maar het is wel veel trappen lopen.