zaterdag, juni 02, 2007

Indiaase mannencultuur

Onze hulp Benny heeft problemen thuis. Haar man werkt niet, zit de hele dag thuis, drinkt en voert niets uit. Eigelijk wil hij helemaal niet dat zij werkt omdat daardoor zijn mannelijke 'trots' wordt aangetast. Hij is inmiddels ook een telefoonterreuractie begonnen tegen onze chauffeur. Hij vermoed namelijk dat Benny verliefd op hem is.
Je zou denken dat iemand zonder werk en met twee jonge kinderen het fijn zou vinden als in ieder geval een van de twee een inkomen heeft. Maar zo werkt dat helaas niet in India. Vrouwen blijven thuis om voor de kinderen te zorgen en de man werkt. Je ziet daarom maar weinig werkende vrouwen, behalve op de kantoren en als wc-jufrouw in de damestoiletten.
Overal waar je komt werken mannen. Ook bijvoorbeeld als je naar een kapsalon of een spa gaat voor een pedicure. Dan is het heel normaal dat er een man aan je voeten zit te friemelen.
Hoe het met Benny af gaat lopen weten we niet. Gisteren hebben we haar salaris uitbetaald en vandaag kwam ze niet. Gisteravond heeft manlief weer met onze chauffeur gebeld en allemaal nare dingen gezegd die daardoor ook weer van streek is.
Wat kunnen wij eraan doen? Helemaal niets. Dat hebben wij inmiddels wel uit ervaring geleerd. Hoe lief we Benny ook vinden, ze zal er toch zelf uit moeten komen. Wij moeten er langzaam aan rekening mee gaan houden dat we een andere nanny moeten gaan zoeken.

vrijdag, juni 01, 2007

Naar de tandarts

Ik ben een fan van tandarts Sabadra. Een Indiase tandarts die ik al meerdere malen met een bezoekje heb vereerd. Een wereld van verschil met mijn tandarts in Amsterdam. Dr. Sabadra werkt met de allernieuwste apparatuur en neemt de tijd voor je. Dus niet snel, snel kijken en vervolgens twee weken wachten tot je weer een nieuwe afspraak hebt. Vandaag ben ik er ook weer geweest nadat ik in Polen gigantische kiespijn had gehad. Stuur maar een berichtje als ik een afspraak voor je moet maken.

donderdag, mei 31, 2007

Het regent!

Net de eerste bliksem gezien en het is begonnen met regenen. Is de regentijd nu dan echt begonnen? Sebastiaan zal zo wel wakker worden van het onweer. Die vindt dat helemaal niets. Arm kind.

Boeken om mijzelf op te fleuren

Een jetlag, een temperatuur van 35 graden en een constante herrie door het werk aan het pand zijn niet goed voor mijn humeur. Gelukkig is er de Crosswords boekwinkel om mij dan weer even op te fleuren. Ook deze keer heeft het weer goed gewerkt. Ik ben thuisgekomen met zes nieuwe boeken en eentje - over pinguins, een koel onderwerp - heb ik al weer bijna uit. Boeken zijn hier prima betaalbaar en zijn bijna allemaal in het Engels. De winkel zelf is erg groot, koel (!) en je kunt er lekkere koffie krijgen. Helemaal goed dus.

woensdag, mei 30, 2007

Goed om te lezen

Na een lange afwezigheid valt het gigantische verschil tussen arm en rijk weer op. Mensen leven hier in dezelfde stad in twee totaal verschillende werelden. De gigantische kloof tussen arm en rijk zal hier de komende generaties nog wel blijven bestaan. Ik kwam een interessant artikel tegen over uitvindingen om de leefsituatie van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Hele simpele ideeen die een boel verschil kunnen uitmaken.
Design That Solves Problems for the World’s Poor

Moeilijk momentje

Het nieuwe seizoen van het Vondelpark Openluchttheater opent op 3 juni met een concert van Acda & De Munnik.

Ik schrijf hier verder niets over. Voor degenen die in de gelegenheid zijn om hier heen te gaan: veel plezier!

terug in India

Afgelopen nacht zijn we teruggekomen uit Nederland. En jawel hoor, ons huis inclusief inboedel, is er nog. Uiteraard zijn ze nog niet klaar met de buitenboel. Het huis achter staat nog in de steigers. Gelukkig zijn ze klaar met het grove werk en hoeft er alleen nog maar geschilderd te worden. Ook de lift is -uiteraard- nog niet klaar. Wat denk je ook na 10 maanden...
De kinderen zijn weer helemaal blij hier en rossen vrolijk op hun fietsjes door het huis.

maandag, mei 28, 2007

Venetie!