zaterdag, juni 02, 2007

Indiaase mannencultuur

Onze hulp Benny heeft problemen thuis. Haar man werkt niet, zit de hele dag thuis, drinkt en voert niets uit. Eigelijk wil hij helemaal niet dat zij werkt omdat daardoor zijn mannelijke 'trots' wordt aangetast. Hij is inmiddels ook een telefoonterreuractie begonnen tegen onze chauffeur. Hij vermoed namelijk dat Benny verliefd op hem is.
Je zou denken dat iemand zonder werk en met twee jonge kinderen het fijn zou vinden als in ieder geval een van de twee een inkomen heeft. Maar zo werkt dat helaas niet in India. Vrouwen blijven thuis om voor de kinderen te zorgen en de man werkt. Je ziet daarom maar weinig werkende vrouwen, behalve op de kantoren en als wc-jufrouw in de damestoiletten.
Overal waar je komt werken mannen. Ook bijvoorbeeld als je naar een kapsalon of een spa gaat voor een pedicure. Dan is het heel normaal dat er een man aan je voeten zit te friemelen.
Hoe het met Benny af gaat lopen weten we niet. Gisteren hebben we haar salaris uitbetaald en vandaag kwam ze niet. Gisteravond heeft manlief weer met onze chauffeur gebeld en allemaal nare dingen gezegd die daardoor ook weer van streek is.
Wat kunnen wij eraan doen? Helemaal niets. Dat hebben wij inmiddels wel uit ervaring geleerd. Hoe lief we Benny ook vinden, ze zal er toch zelf uit moeten komen. Wij moeten er langzaam aan rekening mee gaan houden dat we een andere nanny moeten gaan zoeken.

Geen opmerkingen: