woensdag, november 19, 2008

Toerist in eigen stad

Vandaag heb ik voor het eerst een toeristische rondleiding gedaan door Malabar Hill. Dat is een van de oudste delen van de stad en ligt vlakbij Breach Candy waar wij wonen. Wat met name opvalt is dat het een smeltkroes is van verschillende religies. Maar dat geldt eigelijk voor heel India. Ook valt weer op hoe traditioneel Mumbai is. Overal zie je moderne flatgebouwen staan maar in de kleine straatjes zie je nog veel van het oude Mumbai. Vanochtend hebben we verschillende hindoetempels, een Jain tempel, en een oud klein kerkje bezocht. Zie de foto's.


Een familie voert in een tempel een Puja uit bij een priester. Je kunt om allerlei redenen een Puja doen: als je gaat trouwen, als je examens hebt, voor je gezondheid, etc. Maar bijvoorbeeld ook als een waarzegger je heeft verteld dat je een ongelukkige periode tegemoet gaat. Door het offeren van eten probeer je de goden dan weer gunstig te stemmen. 


Mooi opgemaakte schalen voor de Puja.

Een van de vele kleine tempels in Malabar Hill. 

Conservatieve Jains bedekken hun mond met een doek om niet per ongeluk een beestje in te slikken. Deze man maakt op traditionele wijze rozenolie. Daarmee zetten de Jains een stip op het voorhoofd. Er leven nog ongeveer 4 miljoen Jains in India. Het komt oorspronkelijk voort uit het Hindoeisme. 



De Svastika is een heilig symbool voor onder meer Hindoes en Jains. De Jains maken de Svastika van rijstkorrels. De witte kleur van rijst symboliseert reinheid. Rijst staat ook voor het doorbreken van de hergeboorte. Als je een rijstkorreltje in de grond stopt, komt er geen plantje uit.

Mooie glas en lood ramen. 


De voorkant van de All Saint's church in Mumbai gebouwd in 1891 voor de Britten in Malabar Hill. 

dinsdag, november 18, 2008

Wij waren het niet!

Een Nederlands stel heeft wereldwijd de kranten weten te halen door op een kamelenmarkt in Bihar 10.000 roeps (ongeveer euro 250) voor vier Samosa's te betalen. Wij waren vorige week ook op een kamelenmarkt maar verwar ons niet met deze onnozele zielen. Wij waren namelijk op de kamelenmarkt in Pushkar. Het nieuws over de onvertuinlijke Nederlanders stond ook op de website van de BBC nieuwsdienst (zie link). Helaas hebben wij de kamelenurine gemist.

Kamelen, kamelen, kamelen.

zondag, november 16, 2008

Kinderen wachten op de kerstman in Almere

Vandaag haalde Nederland het Indiase nieuws met de intocht van Sinterklaas. Op pagina 15 van de Sunday Times of India staan twee foto's, een van drie jongetjes verkleed als piet en een van Sinterklaas met zijn pieten op de stoomboot in Almere. Boven het artikel staat: return to innocence (terugkeer naar de onschuld). Dat de Indiers het moeilijk vinden om dit kinderfeest te plaatsen blijkt uit de tekst naast de foto's. Er staat dat "children wait for Father Christmas at Almere" (kinderen wachten op de kerstman (?) in Almere). Dan gaat het vervolgens weer over St Nicholas en zijn helpers. Er staat verder dat volgens de Nederlandse traditie "Black Pete St Nicholas vergezeld" en dat het officiele kinderfeest op 5 december is.