zaterdag, november 01, 2008

Mumbai wijsheden aan Marine Drive


Deze foto heb ik genomen op Marine Drive toen ik daar met Sebastiaan en Julia een ijsje ging eten. Het plan was eigelijk om naar het aquarium te gaan maar ik was even vergeten dat heel Mumbai wederom vrij was. Ditmaal vanwege het wereldberoemde Bhai Duj festival, ofwel broertjes-zusjes dag. Er stond een lange rij broers en zussen voor de kassa en ik besloot daarom al snel rechtsomkeert te maken. De visjes moeten het nog maar even zonder ons doen. Julia snapte er toch al niet veel van. Zij dacht dat wij vissen gingen kopen om op te eten. 


Op de foto zie je een banner met de tekst: "Sensex and aviation both on oxygen" (Sensex (=de Indiase beurs) en de luchtvaart beiden aan de zuurstof). Op deze plek hangen altijd banners met kritische teksten. Als ik er langs rij moet ik altijd even kijken wat er nu weer hangt. 

vrijdag, oktober 31, 2008

Happy Halloween vanuit Mumbai!


Of toch niet.. Wij probeerden vanavond met de kinderen Halloween te vieren. Je woont immers in India. Helaas was het evenement afgezegd. Daarom maar een foto bij de ingang van de club. Julia vond het allemaal maar niets en wilde niet met de andere kinderen op de foto. Zij zit midden in de 'lieve elfjes' fase en als je er niet uitziet als elfje/prinses/ Barbie ben je raar. Misschien was het alleen maar goed dat het feest niet doorging. Veel te eng!

woensdag, oktober 29, 2008

Grappige reclame

Ik las net dat het in Engeland al gesneeuwd heeft. Dit is een filmpje om alvast een beetje in de stemming te komen voor eventuele sneeuw in Nederland.


Chase - Midas Commercial - Free videos are just a click away

This blog is now available in Hindi!

From now on this blog will also be available in English, Spanish, Russian, and hundreds of other languages including Hindi. You simply go to the 'translate' site of Google and you type the URL of the blog below "translate the web page". The last posting reads as follows in Hindi:

कल देवी के दिन लक्ष्मी था. वह वित्तीय समृद्धि की देवी है. Dala स्ट्रीट, लेकिन वॉल स्ट्रीट मुंबई की, गुजराती व्यापारियों का प्रभुत्व है. वे उत्तर दिशा से आ-पश्चिम भारत के. जिस दिन दीवाली के बाद के लिए उन्हें नए साल 2065 शुरू होता है.

गुजराती, सभी भारतीयों की तरह, बल्कि अंधविश्वासी हैं. दिवाली पर, शेयर बाजार, पर बंद शाम वहाँ एक घंटा क्योंकि यह खुशी लाता है लंबे समय से काम किया जा सकता है. क्योंकि उस बारी में दुर्भाग्य लाती है आप केवल और सामूहिक बेचने के शेयर नहीं खरीद सकते हैं. शेयर बाजार कुछ भाग्य इस्तेमाल कर सकते हैं. अक्तूबर में, geduikeld नीचे ज्यादा के रूप में 33% के रूप में शेयर बाजार.


कल भी एक पूजा देवी Lakhsmi के लिये (धार्मिक समारोह) का आयोजन किया स्टॉक एक्सचेंज के अधिकारियों. व्यापारियों ने फिर एक साथ उनके परिवार के साथ आए और एक पादरी द्वारा वित्तीय प्रशासन के साथ अपनी किताबों को आशीर्वाद दीजिए. प्रार्थना में मदद करने के लिए लगता है. आज लक्ष्मी के लिए 5% उच्च धन्यवाद है यह शेयर बाजार. करने के लिए धन्यवाद उसे अब हम आराम से भारतीय इक्विटी में एक स्क्रीनिंग के साथ महसूस कर सकता हूँ! या शायद सिर्फ रुको?

This is the same text in perfect 'Google English':

Yesterday was the day of goddess Lakshmi. She is the goddess of financial prosperity. Dala Street, but say the Wall Street of Mumbai, is dominated by Gujarati traders. They come from the north-west of India. The day after Diwali for them begins the new year 2065.

Gujarati, Like all Indians, are rather superstitious. On Diwali, the stock market closed, but the evening there may be an hour long acted because it brings happiness. You may only buy shares and not sell en masse because that in turn brings misfortune. The stock market could use some luck. In October, the stock market as much as 33% down geduikeld.

The stock exchange authorities yesterday also organized a Puja (religious ceremony) for the goddess Lakhsmi. The traders then come together with their families and let their books with the financial administration by a priest bless. The prayer seems to help. The stock market today is 5% higher thanks to Lakshmi. Thanks to her we can now feel comfortable with a screening in Indian equities! Or maybe just wait?

Except for the order of the words the translation is not too bad. I think it's quite cool! And no, I can't check if the Hindi translation makes any sense, unfortunately.

Dankzij Lakshmi komt het weer goed met de beurs

Gisteren was de dag van godin Lakshmi. Zij is godin van de financiele voorspoed. Dala Street, zeg maar de Wall Street van Mumbai, wordt gedomineerd door Gujarati handelaren. Zij komen uit het noordwesten van India. De dag na Diwali begint voor hen het nieuwe jaar 2065 en daarmee lopen ze voor op ons.

Gujarati, net als veel andere Indiers, zijn nogal bijgelovig. Op Diwali is de beurs gesloten maar s'avonds mag er een uur lang gehandeld worden omdat dat geluk brengt. Je mag dan alleen aandelen kopen en niet massaal verkopen want dat brengt dan weer ongeluk. De beurs kan wel wat geluk gebruiken. In oktober is de beurs maar liefst 33% naar beneden geduikeld. 


De beursauthoriteiten organiseerde gisteren ook een puja (religieuse ceremonie) voor de godin Lakhsmi. De handelaren laten dan door een priester hun boeken met de financiele administratie zegenen. Het bidden lijkt te helpen. De beurs staat vandaag 5% hoger dankzij Lakshmi. We kunnen nu weer met een gerust hart instappen in Indiase aandelen! Of toch nog maar even wachten? 

dinsdag, oktober 28, 2008

Dit jaar geen kerstkaart maar een Diwali kaart


Het is trouwens langzaam aan het afkoelen in Mumbai. Volgens mij is het nu nog maar 34 graden buiten in plaats van de 37 graden van vorige week. Ik zag dat in Nederland de warme sokken aan mogen in bed. Brrrr. En dan moet de winter nog beginnen. Sterkte iedereen!

maandag, oktober 27, 2008

Happy Diwali wensen vanuit Mumbai


Het is al weer de derde keer dat we Diwali vieren in India. Diwali is het lichtjesfeest en is de belangrijkste feestdag voor Hindoes. De kinderen hebben de hele week Diwali vakantie en veel mensen zijn de stad uit. Hoewel het een Hindoe feest is, lijkt iedereen het te vieren. Gisteren waren we uitgenodigd voor een Diwali kinderfeestje bij een niet-Hindoe stel waarvan het zoontje bij Sebastiaan in de klas zit. Hij is Nederlander en zij is een Indiase moslim. De bedoeling was dat de kinderen met poeder mooie rangoli figuren op de vloer zouden maken. Deze figuren worden met gekleurd krijtpoeder op de grond voor de voordeur gemaakt. Het brengt geluk voor iedereen die erover heen loopt. De kinderen waren op het balkon met het poeder bezig. Ik weet niet wat er is gebeurd maar toen ze klaar waren, zat Sebastiaan van top tot teen onder de poeder. Het leek hem niet veel te deren. Helaas heb ik er geen foto van.

Diwali is officieel afgelopen zondag begonnen en morgen is de echte grote dag. Dan is ook iedereen vrij. Wij doen dit jaar ook het een en ander aan Diwali. Vanavond hebben we vuurwerk afgestoken - tot grote schrik van Julia - en buiten op het balkon staat een versierde kandelaar met kaarsjes te branden. Zie de foto. Verder hebben we van een mooie zonsondergang genoten op de club. Ja, het leven hier is zo gek nog niet.

zondag, oktober 26, 2008

Vogels rondom het huis


Dit is dan een foto van de arend die altijd in dezelfde boom voor het huis zit. Deze foto is op zo'n 10 meter afstand genomen vanaf het balkon. Ik schat dat hij (of zij?) ongeveer 50 cm lang is. S'ochtends zit de arend vaak in de palmboom een muis op te peuzelen. Dat is een fijn gezicht als je op het balkon een kopje koffie zit te drinken. Ik kan er helaas niet achter komen hoe deze arend heet. Ze zijn niet bepaald zeldzaam. Rond half zes s'avonds circelen er honderden boven de kust.