woensdag, oktober 29, 2008

Dankzij Lakshmi komt het weer goed met de beurs

Gisteren was de dag van godin Lakshmi. Zij is godin van de financiele voorspoed. Dala Street, zeg maar de Wall Street van Mumbai, wordt gedomineerd door Gujarati handelaren. Zij komen uit het noordwesten van India. De dag na Diwali begint voor hen het nieuwe jaar 2065 en daarmee lopen ze voor op ons.

Gujarati, net als veel andere Indiers, zijn nogal bijgelovig. Op Diwali is de beurs gesloten maar s'avonds mag er een uur lang gehandeld worden omdat dat geluk brengt. Je mag dan alleen aandelen kopen en niet massaal verkopen want dat brengt dan weer ongeluk. De beurs kan wel wat geluk gebruiken. In oktober is de beurs maar liefst 33% naar beneden geduikeld. 


De beursauthoriteiten organiseerde gisteren ook een puja (religieuse ceremonie) voor de godin Lakhsmi. De handelaren laten dan door een priester hun boeken met de financiele administratie zegenen. Het bidden lijkt te helpen. De beurs staat vandaag 5% hoger dankzij Lakshmi. We kunnen nu weer met een gerust hart instappen in Indiase aandelen! Of toch nog maar even wachten? 

Geen opmerkingen: