vrijdag, november 07, 2008

Flitsvakantie in India

Als expat in India met jonge kinderen zit je altijd met een dilemma. Je woont in een land waar een boel te zien is en waar je de mooiste reizen zou kunnen maken. Met kinderen erbij in de leeftijd van Julia en Sebastiaan is dat echter bijna niet te doen. India is geen makkelijk land om te reizen en al helemaal niet voor kinderen. Het land is chaotisch en speciale voorzieningen voor kinderen zijn minimaal aanwezig. Daardoor ben je al snel veroordeeld tot een luxe hotel met zwembad. Dat is niet iets waar wij erg enthousiast van worden. Wij wonen hier nu ruim twee jaar en hebben nog maar een fractie van het land gezien. Julia en Sebastiaan zijn gewild of ongewild al heel wat gewend. Afgelopen voorjaar hebben we rondgetrokken in Dardjeeling en Sikim en dat was vaak afzien voor ze. In een landrover op een smal slingerweggetje de bergen in. Julia met een spuugzakje op schoot. Vorig jaar zaten ze met ons in een gammel bootje op een rivier met krokodillen in Borneo. Het is heel leuk maar je vraagt je af of je ze er altijd een plezier mee doet. Ze klagen echter nooit. De bikkels!

Om meer van India te zien en om de kinderen - en onzelf - te ontzien, hebben we nu gekozen voor een 'flitsvakantie' zonder de kinderen. Aankomende zondag vliegen we s'avonds naar Jaipur in Radjastan. Daar slapen we en dan rijden we maandagochtend met de auto naar Pushkar voor de jaarlijkse camelenfair. Dat is een rit van ongeveer drie uur. We komen als het goed is aan het begin van de middag aan in Pushkar. Vervolgens hebben we een middag, avond en ochtend om op het festival rond te kijken. Dinsdagmiddag rijden we weer terug naar Jaipur en dan vliegen we daarvandaan s'avonds weer terug naar Mumbai.

Julia en Sebastiaan blijven hier in Mumbai en gaan gewoon naar school. We zullen een heleboel foto's nemen van kamelen zodat ze toch een beetje mee kunnen genieten van India vanuit hun veilige plekje thuis.

donderdag, november 06, 2008

India festival in Amsterdam


Wij kunnen er niet heen maar jullie wel. Ga allen naar Amsterdam voor een van de India activiteiten! Het festival vindt plaats van 12 tot 30 november en wordt reorganiseerd door het Concertgebouw. Er zit dus een klassiek tintje aan. Behalve muziek is er onder meer theater, dans en fotografie. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten in het Tropenmuseum.

Wat ik mis in de programmering is Bollywood. Of ik moet er overheen gekeken hebben. In het programma zie ik nergens een van de beroemde Bollywood films met Big B en megaster SRK. Nu is het Bollywood aanbod beperkt tot een tentoonstelling van Bollywood filmposters in het filmmuseum. Zonde! Volgens mij is het festival niet compleet zonder "Om Shanti Om" (mijn favoriet) waarin alle grote sterren optreden. Een spectaculaire Bollywood dansshow was ook leuk geweest. Weliswaar is het cultureel niet 100% verantwoord maar het hoort wel echt bij India.