dinsdag, december 19, 2006

Trukendoos

Alle mensen die wij hier kennen hebben huispersoneel die het leven een stuk gemakkelijker maken. Helaas brengen ze niet alleen een hoop gemak met zich mee maar ook gedoe. Als je de rijke Indiers mag geloven probeert al het personeel, zonder uitzondering, je constant een loer te draaien. Ikzelf weiger dat te geloven en ik ga er vanuit dat het merendeel van de mensen dat voor je werkt eerlijk is. Toch moet je constant op je hoede blijven. Vanochtend hoorde ik voorbeelden van hoe chauffeurs je geld uit de zak kunnen troggelen:

Truc 1: tank leeghalen met een buis
Op parkeerplaatsen bij kantoorgebouwen lopen mannetjes rond die in ruil voor geld met een buis de benzinetank leegpompen. Daarna wordt de benzine weer doorverkocht. De chauffeur komt terug bij zijn baas met de boodschap dat de 'tank alweer leeg is'. De oplossing hiervoor is om de chauffeur een overzicht bij te laten houden van de gereden kilometers en de hoeveelheid benzine die is getanked.

Truc 2: akkoordje sluiten met tankstationbediende
In plaats van een volle tank, geeft de tankbediende maar 20 liter. Het verschil delen ze en op de bon komt een volle tank te staan. Ook hier is een oplossing voor. Zorg dat je er zelf bij bent als er wordt getanked en reken zelf af.

Kortom, voor alles is een oplossing maar het kost wel veel negatieve energie. Toch is het niet vreemd dat dit gebeurd. Let wel, benzine hier is duur. Laatst tankte ik voor rupies 1.600 (bijna euro 30). Een gemiddeld maandsalaris voor een chauffeur die voor een expat werkt is rupies 6.500. De verleiding wordt dan wel erg groot.

zondag, december 17, 2006

Dagje uit













Wat doe je als je in Mumbai een dagje weg wilt? De kans is groot dat je richting de bergen rijdt naar Lonavla, een 'hill-station' 150 kilometer ten oosten van Mumbai. Hill station is een heel mooi woord voor een warboel aan hotels (heel veel daarvan heten 'resorts' maar dat is iets te veel eer) en eettentjes vlak langs de weg.

Ook al is het een hele onderneming om er te komen het is ook wel weer fijn om een dagje de stad uit te kunnen. Kamelen zorgden voor de nodige vertier voor Sebastiaan en Julia.

Voor Google Earth liefhebbers is dit de Google Earth Placemark. De beelden van het gebied zijn niet heel scherp maar je krijgt wel een idee van waar we zijn geweest.