zaterdag, oktober 11, 2008

Klunsjesmannen (aflevering 10)


Net stonden er maar liefst vijf klunsjesmannen bij ons in de kamer om te kijken naar het resultaat van hun knoeiwerk van de afgelopen 10 maanden. Het gesprek, in Marathi, zal als volgt zijn verlopen: 


Klunsjesman 1: "Uh, we hebben er wel een puinhoop van gemaakt, niet?" 

Klunsjesman 2: " Ja, deze lekkage is eigelijk te erg voor woorden, we moeten ons diep schamen. Het is duidelijk dat we totaal niet weten waar we mee bezig zijn". 

Klunsjesman 3: "Nu moeten we de vloer van de badkamer boven weer helemaal opengooien en het werk opnieuw doen. Oeps!"

Klunsjesman 4: "Dat zal ons minstens weer zes maanden kosten. En wat dacht je van al het werk op zondagen en s'avonds na zes uur!" 

Klunsjesman 5: "Ach, dit is India, dus waar maken we ons druk om?!"

En zo gaan we weer een periode van verbouwingen in inclusief gebonk, geboor, geschreeuw van de bovenbuurman en slapende werklui in de gang beneden. 




donderdag, oktober 09, 2008

Bankperikelen

Na Fortis gaat het ook met RBS de verkeerde kant op. De koers is deze week dramatisch in elkaar gestort. Maandag lijkt DE dag te zijn voor verrassende aankondigingen. We wachten af.  Het kan allemaal snel veranderen in deze markt. Ik ben benieuwd wat er dit weekend uit de hoge hoed van RBS getoverd gaat worden. Vooralsnog is er voor ons niets nieuws onder de 'Mumbai' zon. 

Foto's Durga Puja Calcutta

Gisterenavond zijn we teruggekomen uit Calcutta na een bezoek van twee dagen. De Durga Puja was zeer de moeite waard! Er waren geen toeristen in de stad. Dat vind ik echt onbegrijpelijk. Calcutta is supermooi met nog heel veel oude panden. Het klinkt misschien vreemd, Calcutta is immers een megastad met miljoenen inwoners, maar je kunt er zalig rondstruinen in de oude wijken. Het evenement was ook verrassend goed georganiseerd. Ondanks de mensenmassa was het geen chaos. Bij de meeste pandals kon je maar een kant oplopen. Dat was voor ons gemakkelijk want daardoor konden we met de stroom meegaan en de belangrijkste highlights zien. Kijk hier voor de foto's.

Durga Puja in Calcutta, 2008

maandag, oktober 06, 2008

Wij gaan 'pandal hoppen' in Calcutta


Morgen en woensdag zitten we in Calcutta voor de Durga Puja. Dit festival staat in het teken van de verering van de godin Durga. Het is met name een groot feest in West Bengalen waar Calcutta de hoofdstad van is. Overal in de stad staan 'pandals'. Dat zijn tijdelijke tempels met afbeeldingen van de godin. Ze schijnen allemaal heel mooi verlicht te zijn. Hele families lopen s'avonds van de ene naar de andere pandal. Dit noemen ze 'pandal hoppen'. Echt waar! Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan ook 'pandal hoppen'. We zullen donderdag laten weten hoe het was.

zondag, oktober 05, 2008

Fietsen in Mumbai

Fietsen in Mumbai is geen optie. Er zijn wel fietsen maar die worden gebruikt door ielige mannetjes als transportfiets. Een sportieve mountainbike heb ik nog niet gezien. Het zou wel een oplossing zijn voor het dramatische verkeer in de stad. Iedere dag lijkt het erger te worden. Ik hou mijn hart vast als de eerste Nano's op de markt komen. Dan kun je nergens meer heen. Vanochtend gingen we naar de plaatselijke fietsenmaker om de banden van de fietsen van Julia en Sebastiaan op te pompen. Die lopen snel leeg door de warmte. Daarna gingen we naar een park in de buurt waar je bij gratie gods van 9 tot 11 uur s'ochtends mag fietsen. De stad is een grote chaos maar tegelijkertijd zijn Indiers gek op dit soort (onnodige) regeltjes.

Julia helpt de fietsenmaker samen met onze chauffeur Abdul. Sebastiaan kijkt toe.