dinsdag, januari 27, 2009

'Slumdog millionair' in Mumbai

Het is bijzonder om de film 'Slumdog Millionaire' in Mumbai zelf te zien. Gisteravond zijn Marcel en ik er heen geweest. De zaal zat zowaar bijna vol. De film wordt international de lucht in geprezen (o.a. 10 Oscar nominaties) maar in India is er nogal wat kritiek op. Daar zijn verschillende redenen voor: in de eerste plaats is de film erg realistisch. Realistische films doen het niet zo goed in Bollywood. Dansje hier, muziekje daar, dat is leuk! Beelden van een van de grootste slums van Azie en een moeder die vermoord wordt tijdens de moslimrellen? Nee, dat is niet leuk. De mensen hier zeggen dat buitenlanders alleen de ellende in Mumbai willen zien. 


Een ander probleem met de film is het ontbreken van beroemde Bollywood sterren. Er doen wel een paar bekende acteurs aan mee maar het is geen Bollywood 'sterrencast' en ook daar houden ze hier niet van. Ook de hoofdrolspeelster, Freida Pinto, is geen bekend actrice maar is een model. Er is ook kritiek op het feit dat de film niet is gemaakt door Indiers. De regisseur en de schrijver van de film zijn beide Engels. Het kan toch niet kloppen dat een Engelsman een film maakt over Mumbai!! Hoe zou de film eruit hebben gezien als hij was gemaakt door een Indiase regisseur?

Uiteindelijk komt de kritiek op de film er met name op neer dat de film niet realistisch genoeg is. De hoofdrolspeler zijn accent klopt niet (hij komt uit Engeland), de politie zou echt niet zo maar iemand martelen, de presentator van 'who wants to be a millionaire' zou in het echt toch geen grapjes maken over de afkomst van de hoofdrolspeler die thee rond brengt in een call centre.

Inderdaad, hier en daar klopt de film niet helemaal en een paar zaken worden overdreven. Maar is dat niet bij elke film het geval? Ik vond het een goeie film in ieder geval en, ondanks de foutjes, heel herkenbaar.

Ook de muziek is de moeite waard. Klik hier om te luisteren:

Geen opmerkingen: