donderdag, november 27, 2008

Update aanslagen Mumbai

Laatste update
Het is nu kwart voor zeven s'avonds in Mumbai en het is net donker geworden. Het lijkt er niet op dat de situatie al helemaal onder controle is. Eerder op de dag had de politie gezegd dat de brand in het Taj Hotel bedwongen was maar dat bleek toch niet het geval te zijn. Ook werden er nog schoten gehoord. Volgens de site van de Times of India zitten er nu nog 200 mensen vast in het Oberoi hotel. Echt afschuwelijk voor die mensen daar. Vanmiddag zijn we bij onze Franse buren geweest en hebben we geen t.v. gekeken. Ik weet dus niet wat de laatste ontwikkelingen zijn. We willen de t.v. ook niet constant op het nieuws zetten (al is de verleiding wel groot) vanwege de kinderen. De Indiaase t.v. zenders schromen niet om close ups van gedode terroristen in beeld te brengen. De kinderen zitten nu lief voor de t.v. Barbapapa te kijken. Volgens mij vonden ze het wel gezellig vandaag met ons de hele tijd in de buurt. Het is nog onzeker wat er morgen gaat gebeuren. Omdat de gijzeling nog steeds gaande is, denk ik dat de kantoren morgen ook dicht blijven.

De eerste evenementen zijn al afgezegd. Dit weekend organiseert de Duitse kamer van koophandel een grote kerstmarkt. Ik heb nog geen bevestiging gezien maar die zal hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Voor zaterdagavond hadden we een uitnodiging voor een afscheidsfeestje van kennissen. Dat zou een hele happening worden, inclusief een Indiaase verkleedpartij. Marcel had al een Kurta met lungi aangeschaft maar die kunnen in de kast blijven hangen. In plaats van een feest in de tuin organiseren ze nu een ingetogen borrel binnen.


Update van vanochtend
Inmiddels is Marcel weer veilig thuis na de nacht doorgebracht te hebben in Colaba. Hij kwam om half 10 aanzetten. Hij is nog wat slaperig vanwege een kort nachtje zonder bed maar verder heeft hij alles goed doorstaan. Vannacht heeft hij tot half 5 de schoten gehoord bij het Taj Hotel. Ook kon hij vanaf het terras van het appartement de gloed zien van de brand op de bovenste etage van het hotel. Vanochtend is hij met twee andere Nederlanders meegereden naar Breach Candy. In de stad is het bijna uitgestorven. Overal zijn controles met zwaarbewapende agenten. De gijzeling in de hotels duurt nog steeds voort. Eigelijk komt daar maar heel weinig nieuws over naar buiten. Zowieso is het erg rustig op het nieuwsfront.

Wij blijven vandaag maar een dagje binnen en wachten af hoe de dag verder verloopt. De kantoren blijven ook dicht vandaag. Er is druk sms verkeer met de andere expats in de stad. Iedereen is vol verbazing over wat er is gebeurt. Ik heb het idee dat iedereen zich hier toch wel veilig voelde ondanks alle ongemakken van de stad. Dat veilige gevoel is nu in een klap verdwenen.

Ook vandaag zitten we weer aan de tv gekluisterd. De gijzelingen gaan nog steeds door. De politie gaat er blijkbaar vanuit dat het lang gaat duren. Net kregen we door dat de school morgen ook gesloten is. Ik heb het idee dat niemand vandaag de deur uitgaat. Vanaf ons balkon aan de voorkant kan ik in de verte de weg zien liggen en daar is het erg stil. Vanmiddag gaan we even langs bij onze buren. We kunnen naar elkaar zwaaien vanaf het balkon.

Op tv wordt druk gespeculeerd over wie er achter de aanslagen zitten. Uiteraard krijgt Pakistan ervan langs. India en Pakistan zijn al niet de beste vrienden en dit helpt niet om de relatie te verbeteren. Pakistan ontkent natuurlijk in alle toonaarden. De terroristen zijn met een boot gekomen en bij de Gateway to India aan land gegaan.

3 opmerkingen:

Herman zei

Beste familie Hassink,
Een paar weken geleden kwam ik jullie blog ergens tegen, bij een reisorganisatie geloof ik, als mooie sfeertekening en vakantievoorpret.
Na deze gebeurtenissen lees ik hem nog vaker - maar nu als inkijkje in de actualiteit. Hou je taai! Hopelijk krijgen de kinderen er niet *te* veel van mee..
Groet,
Herman

Remco Kouwenhoven zei

Hi, goed te horen dat jullie het goed maken. Via jouw blog en de sms van Marcel blijven we op de hoogte. Sterkte.

Janatoon zei

Hoi,
Gelukkig is alles goed met jullie.
Vreselijk wat er is gebeurd. We kunnen het bijna niet geloven.

Vanmiddag heeft mij een mevrouw van de Nederlandse radio gebeld, ik heb jouw site doorgegeven. Hopelijk vind je dat niet erg.
Waarschijnlijk heeft ze jou al gebeld.

't Beste nog daarginder,
Janneke (Pune)