vrijdag, november 28, 2008

De aanslagen: wat is er nou eigelijk gebeurd?

Dit is al weer de 2e ochtend sinds de aanvang van de aanslagen. Het is zeven uur en ik ben net wakker. Eerst even het laatste nieuws gelezen op het internet. Zover ik kan zien is het nu bijna voorbij. Gelukkig! Helaas ligt bij ons de kabel er uit (goeie timing!) en kan ik het nieuws niet op tv zien. Eigelijk is dat ook wel prima. Dat zappen langs de tv zenders is niet goed voor de rust in huis. Marcel is er overigens niet. Die is vanochtend heel vroeg gaan golfen. Kortom, het leven begint al weer een beetje te normaliseren. Na de eerste schrik en alle hectiek (o.a. het geruststellen van het thuisfront), is het nu tijd om rustig na te denken over wat er allemaal is gebeurd.

Ik heb een vreemd gevoel als ik alle nieuwsberichten beluister en lees. Kreten als 'de aanvallen waren met name gericht op houders van Amerikaanse en UK paspoorten', 'terroristen vallen toeristen aan', 'we zagen in de hotels overal lijken liggen', etc, etc. kan ik niet goed plaatsen. De realiteit is dat er 125 doden zijn gevallen (voor zover nu bekend). Voor het allergrootste deel zijn dat Indiers geweest die zijn doodgeschoten in het treinstation. Ook zijn er veel agenten dood. Er zijn maar weinig buitenlandse doden. CNN heeft het over zes buitenlanders van verschillende nationaliteiten. Het zijn dus niet alleen Engelsen en Amerikanen. De beelden van de hotels waren afschuwelijk. En er was ook nog een derde locatie, cafe Leopold. Telkens werd er geschoten en er werd met handgranaten gegooid. Ik vind het ongelooflijk dat er maar zo weinig mensen bij omgekomen zijn. De terroristen hadden het allemaal goed gepland maar blijkbaar is er toch iets fout gegaan. Misschien dat de dodencijfers later nog worden bijgesteld als alles voorbij is. De kranten staan vol met verhalen over de VIPs in de hotels en de ellende daar. Over het drama in het treinstation lees je bijna niets.

Ook met het verhaal dat de aanval tegen 'toeristen' gericht was heb ik moeite. Mumbai is geen toeristenstad laten we daar duidelijk over zijn. Verre van dat. Je hoort regelmatig de grap: Wat is de meest populaire toeristenattractie van Mumbai? Antwoord: De vertrekhal van het internationale vliegveld. Ha, ha. Als je het op toeristen gemunt hebt, dan voer je een aanval uit op de Taj Mahal bij Agra of op restaurants in Goa en niet op de vijfsterren hotels in Mumbai. In de vijfsterrenhotels zitten zakenlui en misschien een paar verdwaalde toeristen. Met deze aanval lukt het de terroristen om de economie te ontwrichten. Vandaag gaat de beurs weer open en dan zullen we zien wat er gebeurd.

Een laatste punt is de keuze van de locaties. Cafe Leopold is een cafe voor rugzaktoeristen. De combinatie van de vijfsterrenhotels en cafe Leopold vind ik daarom vreemd. In de buurt van het Oberoi en de Taj liggen veel exclusieve restaurants waar buitenlanders komen dus waarom gaan ze dan speciaal naar Leopold? De terroristen moeten de stad goed gekend hebben want anders kies je niet voor Leopold.

Nou ja, wat er echt is gebeurd zullen we niet te weten komen. De Indiase overheid zal nooit volledige openheid van zaken geven. Waarom zouden ze ook? De Indiase media zijn niet erg kritisch en gaan niet proberen om de onderste steen boven te krijgen. Ze schrijven braaf op wat de hoge overheidsbazen hun vertellen. Het blijft gissen. De komende dagen zullen de plaatselijke politici over elkaar heenrollen om op tv hun eigen verhaal te vertellen en persoonlijk profijt uit de situatie te trekken.

Vandaag is het nog even afwachten wat er gaat gebeuren. Ik denk dat de meeste mensen gewoon thuis blijven. Het is nu vrijdag en maandag zal iedereen wel weer gewoon aan de slag gaan. Of misschien morgen al want kantoren zijn hier ook op zaterdag open. Er is nog steeds angst dat er 'nog iets gaat gebeuren'. Ik heb trouwens nog niets gehoord over mensen die het land willen verlaten. Ook hoorde ik gisteren al mensen zeggen dat er misschien bewapende terroristen ontsnapt zijn die gaan proberen om de stad uit te komen. Dat soort geruchten houdt de mensen ook binnen.

Mijn broer stelt voor vandaag het volgende programma voor:
1. ochtendgymnastiek voor het hele gezin
2. broodjes bakken
3. sinterklaasliedjes zingen
4. kerstliedjes oefenen
5. sandra: scriptie schrijven!
6. marcel : indoor golf! (uhhh, mag het ook outdoor golf zijn?)
7. kinderen: skypen met oma en opa! (2 maal, eerst toneelstukje oefenen)

De BBC heeft trouwens een interessant filmpje gemaakt over de aanslagen Het gaat om het tweede deel van het filmpje.

Geen opmerkingen: