woensdag, november 26, 2008

File op ieder moment van de dag

Je weet dat je in Mumbai woont als je op ieder moment van de dag vaststaat in het verkeer. Het maakt eigelijk niet meer uit om hoe laat je de deur uitgaat. De ellende begint om negen uur s'ochtends. Tot 9 uur is het verkeer eigelijk wel prima. De mensen hier gaan laat naar kantoor. Als je voor half 10 je gezicht laat zien, ben je vroeg. Ook de winkels gaan pas laat open, gewoonlijk rond half 11. 


Hieronder staan een paar oorzaken voor de grote verkeersellende (deze lijst is niet volledig): 
  • De rijvaardigheid van de chauffeurs. Je ziet zelden lesauto's rijden en dat in een stad met meer dan 10 miljoen inwoners. Het is onduidelijk hoe iedereen zijn rijbewijs haalt. Waarschijnlijk krijg je er een gratis bij aankoop van een auto.  
  • Het gedrag van medeweggebruikers: iedereen rijdt hier voor zichzelf zonder rekening te houden met anderen. Als jij voor een winkel wilt stoppen, doe je dat gewoon. Dubbel parkeren? Geen probleem. Zomaar naar links of naar rechts schieten en andere auto's afsnijden? Waarom niet? 
  • De staat van de meeste auto's: zijspiegels worden hier meer als een last ervaren dan een lust. Met zijspiegels blijft er namelijk minder ruimte over op de weg. Taxi's hebben zowieso geen zijspiegels en veel personenauto's hebben ze ingeklapt. 
  • De staat van de wegen: Hobbel de bobbel. Om de zoveel meter moet je weer even inhouden om een kuil of een ander obstakel te ontwijken. 
  • U-turns: daar zijn ze dol op in Mumbai. Het zorgt voor veel opstoppingen omdat de auto's aan de andere kant niet willen stoppen om de auto's voorrang te geven.
  • Het aantal auto's. Iedere dag komen er zo'n 200 nieuwe auto's bij. Ik zou zeggen, VOL is VOL.
Zoals ik al schreef, de lijst is niet volledig. Het verkeer in Mumbai is een echt drama. Ik probeer de auto dan ook zoveel mogelijk te vermijden. 

Geen opmerkingen: