zaterdag, november 29, 2008

Ochtend 3 van de aanslagen: het is genoeg!

Op de 3e ochtend na de start van de aanslagen is het nog steeds niet voorbij. Het is nu zeven uur en er wordt nog altijd zwaar gevochten in het Taj Hotel. Ik ben er echt klaar mee en met mij de hele stad. Gisteren op het nieuws zag je telkens de kreet "Genoeg is Genoeg!". En dat klopt.

Op het nieuws krijg je te horen dat de Indiers de situatie volledig onder controle hebben. Volgens ons is dat helemaal niet het geval. Ik heb veel bewondering voor de militairen die gevochten hebben en zoveel mensen hebben bevrijd maar dat doet niet af aan het feit dat de hele aanpak kritisch bekeken moet worden.Vanochtend kreeg ik van een andere expat een mail. Hij schrijft dat de aanpak door de Indiers een 'farce' is. Ik ben bang dat hij gelijk heeft. Het heeft 40 uur geduurd voordat ze het Nariman huis waar de Israeliers gegijzeld zaten, ontzet hadden. Vijf gegijzelden zijn dood. Ze hebben vier Israeliers weten te bevrijden. Op het nieuws wordt gedaan alsof de commando's heel succesvol zijn geweest. Feit is dat het Nariman huis een klein appartementengebouw is met vijf etages en maar 13 kamers. 13 kamers! Hoe konden ze daar 40 uur over doen? Op het nieuws hoor je daar niets over. Om het gebouw heen stonden massa's mensen van heel dichtbij toe te kijken. Dat is ook niet bevorderlijk voor het soepele verloop van de operatie. Het was buiten de gebruikelijke Indiase chaos. Ook bij het Taj Hotel kunnen de media heel dichtbij komen. Daar stonden de journalisten zowat in de lobby van het hotel terwijl er nog steeds gevochten wordt .

Indiase nieuwszenders staan overduidelijk onder zware overheidscontrole. Ik heb de afgelopen dagen geen enkel kritisch commentaar gehoord over de manier van aanpak. Gisterenmiddag lagen de zenders er twee uur uit. Dat was gedaan in opdracht van de politie die paniek wilden voorkomen. Blijkbaar hadden de media gerapporteerd over nieuwe beschietingen in de stad.

Commando warfare
Toen ik gisteren ging slapen zou er nog een gewonde terrorist in het Taj Hotel zitten. Er waren geen gijzelaars meer. We zijn nu 10 uur verder en het is nog steeds niet voorbij. In plaats van een terrorist zijn het er nu plotseling meerdere. De overheid zegt dat het voor hen een moelijke operatie is omdat de terroristen getrained zijn in 'commando warfare". Helaas lijkt dat voor de Indiase commando's zelf niet te gelden. Waar zijn zij in getraind?

De feiten: 1. in het hotel zitten nog een paar terroristen die dood mogen 2. er zijn geen gijzelaars meer binnen 3. het hotel ligt toch al in puin 4. binnen en buiten het hotel staan een paar honderd commando's paraat. Kortom: maak er heel snel een eind aan!!! Het is nu echt genoeg.

En wat doen wij vandaag?
De expat mails gaan nu over het weekend en wat mensen gaan doen. Blijft iedereen binnen? Of kun je al weer gewoon de straat op en je eigen dingen doen? Ik denk dat wij vandaag weer gewoon naar buiten gaan. Ik heb er helemaal genoeg van om binnen te zitten. Sebastiaan heeft vanmiddag een verjaardagspartijtje en er is een afscheidsfeestje van mensen die weg gaan. Kortom, 'back to normal'! Wij storten ons vandaag gewoon weer in het Indiase leven.

Geen opmerkingen: