woensdag, november 26, 2008

Aanslagen Mumbai

Na alle eerdere bomaanslagen in India zat het er natuurlijk aan te komen dat Mumbai ook aan de beurt zou komen met aanslagen. Dat is vanavond dus het geval. Het is nogal een chaos in de stad en dan met name in het zuiden van de stad. Er zijn op iets van 5 plekken aanslagen. De headline op tv is nu ' terrorists accross Mumbai'. Marcel zit vlakbij een van de hotels waar aanslagen zijn, het Taj hotel. Hij had daar een borrel met andere expats bij Henry Thams. Nu zit hij bij een Nederlander thuis die er vlakbij woont. Het is niet veilig om nu al naar huis te gaan omdat er nog terroristen rond lopen. Ook zitten er nog terroristen in het Taj hotel. Blijkbaar hebben ze in het hotel gijzelaars genomen. Dit is een grote schok voor de expatgemeenschap omdat het allemaal plekken zijn waar we dagelijks komen. Morgen is de school gesloten.

Op dit kaartje kun je zien hoe de stad in elkaar zit. Het Taj Hotel ligt in het zuiden van de stad. Als je op het kaartje klikt, wordt het groter.



Het is nu overal op het nieuws. Erg spannend. Net zijn twee terroristen gepakt en inmiddels ook doodgeschoten. Blijkbaar vroegen ze naar de paspoorten van buitenlanders in het hotel, Britten en Amerikanen. Nu een explosie op het dak van het Taj hotel! Het is wel erg serieus. In het Oberoi hotel zitten nog twee terroristen met gijzelaars.

Het geheel zal wel een staartje krijgen. Met name voor wat betreft de scholen. Ik denk dat niemand de kinderen naar school zal willen brengen.

Het is nu inmiddels kwart voor 3. Marcel zit nog steeds bij een vriend in het zuiden in de stad en zal daar ook blijven slapen. Het is nog steeds niet duidelijk wie het zijn. Het is wel duidelijk dat ze achter westerlingen aan zitten en dat maakt dit heel anders dan andere bomaanslagen in Mumbai. Er zitten nu nog gijzelaars in het Oberoi hotel. Het is heel vreemd om hier nu voor de tv te zitten. Er gebeurt van alles op plekken die je goed kent. Het is nu midden in de nacht en het is afwachten hoe het morgen verloopt. Ik denk dat het overal doodstil zal zijn op straat. De verleiding is groot om maar de hele nacht voor de tv te blijven zitten maar dat is niet handig. Ik ga toch maar proberen te slapen. Marcel belde net nog en waar hij zit wordt het steeds drukker met mensen. Het is onmogelijk om vanacht vanuit het zuiden van de stad thuis te komen.

Het is redelijk bizar trouwens. Net was de man bij wie Marcel in huis zit, Toni, op het NOS nieuws. Mijn zussen wisten mij te vertellen dat Marcel daar nu lekker pasta zit te eten. Ik kom trouwens bij RTL nieuws vanavond om 23.38 uur.

Geen opmerkingen: