dinsdag, september 09, 2008

Het festivalseizoen is losgebarsten

Ik ben terug in Mumbai. Helaas heb ik het Franse zonnetje achter moeten laten in Europa. Vandaag leek het alsof de hemel naar beneden kwam, zoveel regen. De monsoen is duidelijk nog niet voorbij.

Het Indiaase festivalseizoen is inmiddels in alle heftigheid losgebarsten. Alle religies vallen over elkaar heen om hun eigen feest te vieren. Onze benedenbuurman is moslim en viert nu Ramadan. Usha en Santana, beiden katholiek, vierden gisteren het Maria feest (geboorte van Maria). Usha ging helemaal opgedoft en met een nieuwe sari aan naar de kerk. Santana was de hele dag zenuwachtig omdat ze s'avonds voor het eerst in haar leven een deel van een preek zou oplezen vanaf het altaar. Voor haar was dit duidelijk een heel belangrijk moment. Raju onze Hindoe chauffeur viert deze dagen Ganesh Chaturthi, de geboortedag van Ganesh. Dat gaat gepaard met het nodige kabaal door feestvierende hindoes met drums en vuurwerk. Ook nu nog - het is 10 uur s'avonds - is het heel lawaaierig op straat.

Zelf doen we -uiteraard- niet mee aan bovenstaande vieringen. Ik denk niet dat we er heel veel aan missen. Sebastiaan en Julia krijgen er wel het nodige van mee. Ze hebben het in een adem over Ganesh, bindi (stip op je voorhoofd), de kerk en god. Dat vind ik dan wel weer leuk.

Dit is een foto (van het internet) van een Ganesh viering. Op verschillende plaatsen in de stad dragen Hindoes in 10 dagen tijd tussen de 70 en 80 duizen Ganesh idolen de zee in. Komende zondag is de laatste dag van het festival.

Geen opmerkingen: