zaterdag, december 15, 2007

Hijra's op de stoep

Een vreemd verschijnsel in Bombay zijn de travestieten die je geregeld op kruispunten ziet bedelen. Dat zijn mannen in Sari met heel veel make-up op hun gezicht. Het is iets wat je in een preuts land als India niet zo snel verwacht. Wat je ook niet verwacht, is dat ze s'ochtends vroeg bij je op de stoep staan. Dat gebeurde dus wel. Gisteren werd er om 8 uur s'ochtends aangebeld. Marcel deed open en tot zijn grote schrik en verbazing stonden er twee, nogal grote, travestieten voor zijn neus. Helaas voor hen was Marcel te verbouwereerd om hun verhaal aan te horen en werd de deur snel dichtgegooid. Ik heb inmiddels wat gegoogeld en het zijn waarschijnlijk 'hijra's'. Deze vormen een soort van religieuse gemeenschap van transeksuelen en travestieten. In de hindoegemeeschap zijn ze een graag geziene gast op bruiloften en bij geboorten. Ze wonen vaak bij elkaar in een gemeenschap onder de leiding van een Guru. Doordat ze een afwijkend lichaam hebben worden ze in India beschouwd als halfgoden en dat geeft ze een heel speciale positie. Het is toch weer iets anders dan de gebruikelijke Jehova getuige die je in Nederland uit je bed belt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha marcel, ben aan het surfen op India en zie deze website langs komen. Leuk te zien dat jij ondertussen een wereldreiziger bent geworden.
Wij (me en man Guus en drie ook jonge kinderen) wonen op dit moment in De Bilt. We hebben jaren gewoond in Parijs en Wenen. Ook leuk maar voorspelbaarder dan India.
Ik werk nu vier dagen bij de gemeente Almere, 5e stad in Nederland, aan de jeugdgezondheidszorg. Ik heb uiteindelijk bestuurskunde gestudeerd.
Als je tijd hebt, laat iets van je horen. Ben benieuwd hoe het met je gaat.

groet, joannette