woensdag, augustus 01, 2007

Bemande automaten

In Mumbai is er geen gebrek aan automaten. Als je wilt kun je een tijdschrift uit een automaat halen of je kunt via de automaat een telefoonrekening betalen.

Het gaan alleen nooit helemaal automatisch. De automaten zijn namelijk vaak voorzien van personeel. Zelf hoef je dus niets in te toetsen, dat wordt voor je gedaan. Bij de tijdschriften-automaat wijs je aan welk blad je wilt hebben. Vervolgens opent een mannetje de automaat met een sleutel en geeft je het blad. In plaats van geld in te werpen, betaal je rechtstreeks aan je automaten-man.

Het komt ook geregeld voor dat er een mannetje bij de automaat staat om je te vertellen dat het apparaat stuk is. Dit als alternatief voor het ophangen van een briefje ´automaat stuk´.

Personeel kost hier helemaal niets. Waarschijnlijk krijgen deze mannetjes 200 Roeps (minder dan 4 euro per dag) om dit werk te doen. Je houdt hier weer een heel legertje kanslozen mee aan het werk dus ik juich het alleen maar toe. Zolang de geldautomaten maar volautomatisch blijven!

Geen opmerkingen: